Marché VISON

Commercial complex representing the VISON’s regional collaborations

2021@Taki, Mie Prefecture

Marché VISON is a regional collaboration platform centering on food. More weight is placed on the dining experience compared to average farm-direct markets. In addition to the sales of local produce and serving as a hub for local agritourism, it is also planned as a venue for regional innovation where chefs can introduce new specialties, as well as a venue for collaborative events with local high schools. Situated in VISON, which is themed on food and health and revolves around the core concept of herbal medicine deeply rooted in Mie Prefecture, the stories of foodstuff that Marché VISON carries are wide-ranging and connect to the whole of Mie Prefecture. As a symbol of uniting various thoughts into one direction and expansively covering diverse ideas across mountains and the sea, we delivered monolithic roofs that connect the heaven and earth.

Photos by ToLoLo Studio (all of this page)

Monolithic Roofs

Rain (AQUA) and sunshine (IGNIS) pour onto the earth from the heaven and cultivate an abundance of foodstuffs. The grand roofs represent human beings that exist in that flow. The large roofs rise high into the sky as if speaking to outer space, featuring a three-dimensional curve that runs along the ground. The continuity of the eaves and the gutters are designed to guide people’s awareness to the rain. The frames that support the large roofs are inspired by the torii gate of the Akone Yashiro Shrine, located in the outer shrine of the Ise-jingu Shrine. The Akone Yashiro Shrine prays for huge harvest, huge hauls, and prosperous business, which makes it a perfect subject for a facility that deals with the foodstuffs of Mie Prefecture.

040 GGG09596-Edit ToLoLo Studio
067 GGG03775-Edit-Edit ToLoLo Studio
068 YYY09952-Edit ToLoLo Studio
042 YYY04450 ToLoLo Studio
031 YYY07650 ToLoLo Studio
041 RRR02530 ToLoLo Studio
001 DJI_0041 ToLoLo Studio
025 YYY07664-Edit ToLoLo Studio
021 YYY07518-Edit ToLoLo Studio
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

Skeleton of the Landscape

The VISON was developed with the aim to apply height differences wherever possible in order to create a mountain scenery. Marché VISON also takes on this direction and intends to acquire the richness of the emerging three-dimensional scenery. While the structure is divided into four buildings in the longitudinal direction, the stepped slabs are connected with slopes to continuously align the frame pitch in order to fortify the impression of an en suite facility. Transverse to the long side, the gradient that continues from the terrain to the grand roofs guides the eyes to the sky, creating a lively flow.

014 GGG09783 ToLoLo Studio
016 GGG09765 ToLoLo Studio
023 GGG09798-Edit ToLoLo Studio
002 DJI_0536 ToLoLo Studio
010 DJI_0535 ToLoLo Studio
IMG_1607-1
012 _BBB4809 ToLoLo Studio
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

Two Temporal Layers

Commerce is destined to change over time, and it is nearly impossible to control design into the future. Therefore, we decided to sever the timespan of commerce from that of the landscape. By separating the grand roofs and the group of voluminous constructions into two layers, we aimed to achieve both the “cultivation of scenic value” that accompanies time in nature and the “mobility of commerce” required to be fresh at all times. Commerce will change with time, and the monolithic roofs will encompass that and transcend the times.

050 YYY07428 ToLoLo Studio
071 YYY09975-Edit ToLoLo Studio
051 YYY07500 ToLoLo Studio
057 YYY07497 ToLoLo Studio
072 YYY00027 ToLoLo Studio
054 GGG09579 ToLoLo Studio
IMG_1613-1
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

Construction of Intermediate Zone

Marché VISON is a construction in the intermediate zone. The monolithic roofs take on an appearance of an independent feature, like an extended continuation of the eaves that connect the inside to the outside. The idea is to have people enjoy the climate and nature of Mie together with the seasonal foods. We wanted to embrace the seasonal physical sensations that tend to be forgotten in our world where closed-type shops and online shopping has become commonplace. Naturally, Marché VISON offers a simple answer to an environmental problem: minimal energy consumption for air conditioning.

047 RRR02491-Edit ToLoLo Studio
048 GGG09591 ToLoLo Studio
053 YYY07468-Edit ToLoLo Studio
IMG_1598-1
069 YYY09945-Edit ToLoLo Studio
015 GGG09905-Edit ToLoLo Studio
037 GGG09614-Edit ToLoLo Studio
032 001 YYY07656 Hiroshi Tanigawa-Edit ToLoLo Studio
008 DJI_0875 ToLoLo Studio
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

Sequence

Marché VISON is the first building that visitors coming from the direction of Nagoya encounter. As such, we conceived a composition that is in harmony with nature and forms a part of the grandeur of the landscape as a prologue to the VISON. For this reason, Marché VISON’s design has a particular focus on symbolism among all of the constructions in VISON. Additionally, from the perspective of the master plan of the entire VISON, this building is also a passage that connects the parking lots to the commercial area. We adopted a sequence with flavorful variation so as to invite people to walk this lengthy pedestrian space.

027 YYY07638-Edit ToLoLo Studio
043 GGG09671 ToLoLo Studio
055 YYY07476 ToLoLo Studio
056 YYY07572 ToLoLo Studio
059 YYY07581 ToLoLo Studio
058 GGG09726 ToLoLo Studio
044 YYY04514-Edit ToLoLo Studio
026 RRR02551 ToLoLo Studio
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

Genius Loci

Since the VISON is an enormous development that alters the natural environment in no small measure, we sought to make this place where people can feel the genius loci, the protective spirit of a place. Instead of building concrete edifices pursuing economy in the narrow sense, we aimed to create a unique landscape that connects with the regional environment and offers a sense of affluence over generations. With such a mindset, we pursued a way to design and create Marché VISON so that it brings out the best of the natural environment. We took particular care in the elements where the common practice of commercial facilities may clash with the ideals of the area’s scenery, such as signs and lighting.

064-DJI_0974-ToLoLo-Studioのコピー-1
065-003-GGG03751-Edit-Hiroshi-Tanigawa-ToLoLo-Studio-1
042-YYY04450-ToLoLo-Studioのコピー-1
045-GGG09982-ToLoLo-Studioのコピー-1
046 GGG09988 ToLoLo Studio
IMG_1411-2
030-GGG09892-ToLoLo-Studio-1
018-GGG09786-ToLoLo-Studio-1
024-GGG09789-Edit-ToLoLo-Studio-1
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

Homeland Scene

The expressway side of the buildings consists of louvers made using wood from Mie prefecture. This is intended to create and showcase a luminous drama that can be seen from cars. In particular, we carefully presented the comfort of the hours when the mountain range blurs into the evening sky. The lights that resemble those leaking from houses remind people of warmth and harmonize with the darkening mountains. People of the next generation protect and foster homeland scenes and share that value with guests from faraway. We hope for such virtuous cycle.

038 YYY07611 ToLoLo Studio
036 GGG09955-Edit ToLoLo Studio
009 DJI_0547 ToLoLo Studio
033 002 YYY07632 Hiroshi Tanigawa-Edit ToLoLo Studio
035 GGG09920-Edit ToLoLo Studio
028 GGG09874-Edit ToLoLo Studio
029 GGG09887-Edit ToLoLo Studio
017 YYY07630-Edit ToLoLo Studio
022 YYY07620-Edit ToLoLo Studio
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen